keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Sauna

Meillä tehdään saunaa. Ja on edellisen postauksen jälkeen tehty paljon muutakin, mutta siitä myöhemmin. Jossain vaiheessa ajattelimme tehdä saunan vasta myöhemmin, mutta tarvikkeet olivat osittain jo olemassa (ja koko ajan tiellä...), joten saunantekohommiin ryhtyivät siis mies ja ukki. 

Saunan sisustukseen on kyllä tosi monenlaista tyyliä tarjolla nykyään. Mekin kävimme läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot: eri puulajit, kiuasmallit, lauderatkaisut ja vaikea oli valita. Lopulta kävi niin, että pukuhuoneeseen aiottu hirsipaneeli ei sinne istunutkaan ja siitä päätettiin tehdä saunan seinät. Kuusipaneeli ei oikein miellyttänyt luonnontilassaan, joten käsitellä piti. Kaikki ruskean sävyt vaikuttivat epäaidoilta ja musta saunakin tuntui vähän kuluneelta idealta. Paneelit saivat siis (yllätys yllätys!) kuultovalkoisen käsittelyn Liberon Bloom paneelivahalla. Koska tykkään kovasti myös lämpöhaavasta, sitä päätettiin laittaa lauteisiin ja pienen pohdiskelun jälkeen myös kattoon. Hiukan jännitin miltä sellainen yhdistelmä näyttää, mutta hyvä siitä näyttäisi tulevan, ainakin omasta mielestä.

Saunassa on kaksi ikkunaa ja peräseinällä roikkuu johdot lauteiden alle tulevia kaiuttimia varten. 


Kaiutinjohtojen päälle tulee ylälaude, keskilaude on aika leveä, siihen värkätään pari irtojakkaraa. Kiukaaksi on tilattu Narvin Softy ja se upotetaan keskilauteeseen asennuskauluksella. Alemmassa kuvassa näkyy lauderunkoa ja siitä voikin päätellä, että kiukaan ympärille tulee vielä lapsiturvallisuuden vuoksi kaide. Yritetään tehdä se helposti poistettavaksi kuitenkin, että lasten kasvaessa saunaa voisi "avartaa" kaiteettomaksi. Runkotavara käsitellään saunavahalla lämpöpuun sävyyn, ettei se hohda vaaleana lauteiden välistä.


Saunaan tulee led-valot kattoon (Oversol Ledlite) ja kiukaalle ohjauskeskus pukuhuoneen puolelle, ettei tarvitse saunaan asti raahautua katsomaan onko kiuas jo lämmennyt :)

3 kommenttia:

  1. Hei! Saunan seinät ovat upean näköiset! Kuina monta kerrosta niissä on tuota paneelivahaa? Entä muistatko vahan hintaa?
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paneelivaha maksoi rapiat 70 euroa 2,5 litran pänikkä ja se oli aika riittoisaa, käsittelimme samalla purkillisella myös pukuhuoneen seiniä. En tarkkaan muista käsiteltiinkö paneelit yhteen vai kahteen kertaan, mutta veikkaan että vain yhteen kertaan, sillä vahaa tosiaan jäi vielä muuallekin ja sitä on jäljellä edelleen. Mies käsitteli paneelit telalla telineiden päällä ennen seinään kiinnitystä ja suosittelen sitä kyllä vahvasti. Niin saa siistin jäljen. Pukuhuoneen hirsiseinät käsiteltiin pensselillä ja ne oli todellakin pakko käsitellä kahteen kertaan, kun vaha tuppasi jämähtämään epätasaisesti. Muualla talossa käytimme Uulan Ilona -kuultomaalia, joka oli paljon paljon helpompi sutia ja jälki on tosi kaunista.

      Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Meille on tulossa hirsipaneliseinät (valmiina paikoillaan) eli taidetaan kallistua sen Ilonan suuntaan :) Se oli meilläkin toinen vaihtoehto :)

    VastaaPoista