lauantai 19. marraskuuta 2011

Sepelit, salaojat ja sokkeli

Pintamaiden poiston jälkeen oli vuorossa salaojahommat, kapillaarikatkot, sadevesiviemärit ynnä muut maarakennuksen vaiheet. Rakennettiin siis ensin alaspäin ja melkoinen summa onkin upotettu maan poveen. Kuten edellä tulikin jo mainittua, tontti on ihan hiekkaa, mutta salaojat laitettiin silti varmuuden maksimoimiseksi. Samoin päädyttiin laittamaan sokkelin ympärille patolevyt. Voihan olla, että pikkuruisella tontilla tulee ongelmaa keväisin sulamisvesien kanssa. Maa on niin tasaistakin, että kunnon kaadot on tekemällä tehtävä. Työt teki KK Kanto Oy ja hyvin tekikin. Tai tulevat vuodethan ne vasta paljastaa työn laadun!
Tässäpä sitä niitä putkia sojottaa soran seasta. Etualan hietikko on ajotien pohja. 
Tämän vaiheen jälkeen remmiin astui Sokkelisepät ja vuorossa oli anturan sekä sokkelin valu. Meillä on varmaan alueen jykevimmät perustukset, kun pohjatutkimuksen tekijä suositti tekemään kunnon anturaperustuksen (60cm leveä antura). Sen tarpeellisuutta kyllä pyöriteltiin edes taas, mutta eipä sitä uskalla jättää tekemättäkään, on se hirsitalo kuitenkin normi puurunkoista painavampi. Budjetti kyllä hitusen petti tässä kohtaa, kun tontin piti olla perustusten kannalta tosi helppo. Tavallisin tapa on kai tehdä 30cm antura, jonka voi valaa samalla kertaa sokkelin kanssa, mutta tämä meidän versio piti valaa kahdessa erässä, ensin antura ja sokkeli sitten seuraavana päivänä. 
Kura-auto käymässä.

Terassin tolppia valetaan.
Autotallin lattia tulee sokkelin pintaa alemmas, joten siihen tehtiin ns. halkaistu sokkeli, jossa eristettä sokkelin välissäkin. Näin estetään kylmän siirtyminen ulkoa sisälle. Vasemmalta hieman pilkottaakin sokkelin sisäpuolinen eriste, asuintilojen puolella tuli 10cm eristettä sokkelia vasten. Anturan alle tuli eritystä myös (Solimate) ja samaten anturan päällys ja sivut verhoiltiin sisäpuolelta eristepalasilla. Ulkopuolelle tuli anturan päältä alkaen routaeristys. Meillä tulee alapohjaan eristettä sen verran paljon, että lämpöä ei kovin paljon vuoda alapohjaan ja siksi on tarpeen eristää perustukset niin maan perusteellisesti. Vaikka tonttimaan pitäisi olla routimatonta, heh. Taas näitä kohteita, joissa ei uskalla mennä helpoimman kautta. Vähän vaikea kohde korjata jälkikäteen.
  
Isäntä ihmettelemässä. Talon paikka näytti valtavan suurelta sorapatjan ilmestyttyä, nyt se vähän pieneni, onneksi.
Anturan päällys viimeisteltiin tekemällä muurauslaastilla viiste. Jos patolevyn alle tiivistyy kosteutta, se valuu viistettä pitkin pois eikä jää anturan päälle seisomaan.

Ylemmässä kuvassa näkyy patolevy ja maassa mennä vilistää sähkökaapelit pihavaloja ja varastoa varten. Alapuolella näkyy routaeristeet. Sattuimoisin tuli TM Rakennusmaailman testivoittajaeristettä. Hyvä niin, aikamoiset oli erot laadussa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti